"If you're not growing, it's likely your diet, not your training, that's holding you back" Dr. John Berardi Pora na temat o odwiecznej walce ‘dobra’ ze ‘złem’, białego z czarnym, czyli ‘czystego’ jedzenia z ‘nieczystym’. http://img691.imageshack.us/img691/8717/a1b9.jpg Co nazywany ‘czystym’ jedzeniem ? Większość ludzi zgadza się z tym, że ‘clean [...]
Witam, Mam pytanie odnośnie liczenia kalorii w zupach i tego typu potrawach. Mianowicie zupy często gotuje się na kości. Z 300g korpusu kurczaka w zupie, zjedzone zostanie w postaci miesa maksymalnie 100g. Reszta to kości. Czy mimo to należy liczyć kalorie całego korpusu? A może tylko zjedzonego mięsa, a tłuszcz z kości ignorować? To samo tyczy [...]
Znalazlem ciekawe wiadomosci i informacje ktore skleilem w artykul na powyzszy temat: A więc tkanka tłuszczowa chętnie odkłada się właśnie w okolicy talii, ale wystający brzuszek to zmora nie tylko tych kobiet, które mają nadwagę. Wiele szczupłych osób również nie może pochwalić się płaskim brzuchem. Dlaczego? W ich przypadku głównymi winowajcami [...]
Znalazłam dość wyczerpujący artykuł o mleku, pochodzi z miesięcznika "Samo Zdrowie" Pora, by wyklinane przez lata mleko wróciło do łask i wypełniło lodówki Polaków. Macie wątpliwości, czy powinniście je pić? Odpowiadamy: po trzykroć TAK! Polacy piją za mało mleka! W ciągu ostatnich 10 lat spożycie tego napoju spadło w Polsce aż o 30%! Kto jest [...]
Budowanie beztłuszczowej masy mięśniowej. (?) Bardzo często spotykam się z pytaniami, od czego zależy i czy jest możliwe budowanie beztłuszczowej masy mięśniowej? Aby jasno odpowiedzieć na to pytanie, na samym początku należy określić, co, dla kogo znaczy beztłuszczowa masa mięśniową. Jeśli ktokolwiek myśli, że będzie [...]
Układasz dietę i nie wiesz z czego możesz korzystać? Nie masz pojęcia czym zastąpić płatki owsiane, albo oliwę z oliwek? Jak urozmaicić dietę? Masz problem z doborem produktów ? Zerknij, może pomogę... WĘGLOWODANY Z jakich produktów warto korzystać, by zapełnić naszą pulę kalorii na wartościowe węglowodany? Oto kilka przykładów KASZE i PSEUDO [...]
cześc:) mam pytanie odnośnie obróbki termicznej mięsa. Czy wliczając wartości np 100g mięsa do danego posiłku uwzlędniamy jego wagę przed czy po obróbce termicznej?
Czy można dodawać gainery np do omletów? Chodzi mi o to czy gainery mogą być poddawane obróbce termicznej. Pytam bo jak tylko zaczynam je pić to od razu mam odruch wymiotny więc szukam sposobu na ich spożycie..
Czy ustalając dietę każde produkty liczymy przed obróbką termiczną? Na pewno ryże, kasze, itd. Ale czy mięso też? Np. surowa pierś z kurczaka waży ok. 200 g? Czy taką wagę piersi należy wliczać do diety czy dopiero po obróbce termicznej.
dajmy na to gdyby odzywke bialkowa potraktowac wrzaca woda? Albo np z czyms jakis czas w piekarniku jak ciasto podpiec - to czy jakos bialka si epogorszy? Nie mowie tu o scinaniu bialka to to tylko zmiana konsystencji ale o zniszczeniu aminokwasow. Ktos wie?
Witam, czy można dodawać kreatynę do posiłku? (chodzi o dosypanie np do marynaty do mięsa ) a potem usmażyć?? czy będzie to jednak złe i nie można tak robić? bo się zastanawiam czy kreatyne można tylko z wodą by nie straciła swoich wartości (chodzi mi o monohydrat)
Po gotowaniu tluszcz wychodzi z mieska, tak ? Czy jak to jest? Bo jestem na diecie HF i probuje dopiąć m.in. karkówke wieprzową - surwa 300g(170g ugotowana), w dzienniczkach mam tylko ilosc podana przed obróbką, po gotowaniu sa inne wartosci nei ?
Witam, Chciałbym się dowiedzieć kiedy należy warzyć ziemniaki i warzywa. Wiadomo że ryż, makaron czy kasze waży się przed gotowaniem. Mam jednak wątpliwości co do ziemniaków i warzyw które zwierają w swoim składzie znaczną ilość wody. Mógłby ktoś pomóc?
Pytanie jak w temacie. Czy są różnice w wartościach odżywczych i przyswajalności jajek po obróbce termicznej ? Czy jajko na twardo, z jajecznicy, omleta czy surowe to ciągle ten sam produkt ?
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Witam. 1.Chcialem zapytać jaką najlepiej przyjąć obróbkę termiczną, aby IG produktu zwiększyło się jak najmniej. Mam do wyboru Piekarnik/gotowanie/smażenie 2.I kolejne pytanie to czy jak ugotuje np mieso i ono wystygnie, a później podgrzeje od nowa np w mikrofalówce to ma jakieś znaczenie? Dobrze jest tak robic czy nie? 3. Jak polecacie dobry [...]